Po wyborze właściwych rodzajów sera należy dobrać właściwe dodatki. Dodatki powinny być wybrane zgodnie z przedstawionymi w poprzednim wpisie (Deska serów cz.1) zasadami komponowania potraw. W tym momencie należy zdradzić jeszcze jedną, a w sumie naczelną zasadę zestawiania produktów spożywczych:
W przypadku wyboru produktu o smaku A i dobrania do niego produktu o smaku B, podczas jednoczesnego spożywania produktów A i B powinno dać się odczuć smak C nieporównywalnie lepszy od smaków A i B spożytych osobno.
Sery dobrze komponują się z następującymi produktami:
- Wino
Większość ludzi nie wyobraża sobie deski serów z czymś innym niż z winem. Wino, tak jak i sery, wchodzi w rodzinę żywności tradycyjnej, której sposób wytwarzania ludzkość zna i rozwija od tysiącleci. Jak należy dobierać wino?
Dobór wina do serów jest sztuką. Na temat parowania tych dwóch produktów powstało niejedno opracowanie naukowe (polecam publikację), niejedna książka (dwie godne polecenia znajdują się w Literaturze), publikacja popularnonaukowa oraz setki wpisów z poradami na blogach. Organizacje zrzeszające sommelierów oraz amatorów wina i serów przygotowują również szkolenia i kursy tworzenia idealnych par ser i wino.
W tym miejscu należy zaznaczyć, że nie można stworzyć jedynej właściwej pary ser i wino. Jest to sprawa indywidualna, a kombinacje idą w miliony. Biorąc pod uwagę ilość gatunków win (około 1000) oraz gatunków sera (około 4000) można uzyskać 4 mln różnych kombinacji.
Większość z nas będzie w ciągu całego życia miała okazję spróbować jedynie kilkudziesięciu (optymistycznie kilkuset) możliwych zestawień.
W celu wybrania najbardziej dopasowanego wina do przygotowywanej deski serów można posłużyć się kilkoma ogólnymi zasadami. Oto one:
- Zestawiaj sery i wina o porównywalnej intensywności
- Czerwone wina komponują się lepiej z twardymi, długo dojrzewającymi serami
- Intensywne sery pleśniowe świetnie smakują z winami słodkimi
- Do serów z porostem pleśni pasują wina musujące
- W przypadku wątpliwości należy przygotować dwa lub trzy rodzaje wina różniące się kolorem, smakiem i intensywnością, a następnie pozwolić aby goście sami komponowali najwłaściwsze kombinacje
Poniżej przedstawiono najbardziej klasyczne pary ser&wino:
Literatura:
- Fletcher, J., Pearson, V. (2007). Cheese & Wine: A Guide to Selecting, Pairing, and Enjoying. The Chronicle Books LLC, California, USA.
- Keyser, B., Friend L. (2016). Composing the Cheese Plate: Recipes, Pairings, and Platings for the Inventive Cheese Course. Running Press, Philadelphia, USA.